Dlaczego unikamy produktów mlecznych?

Rate this post

Pisząc o mleku przypomina mi się film „Leon zawodowiec”, w którym każdy dzień słynnego zabójcy zaczynał się od szklanki mleka. Jednak wiele źródeł podaje, że produkty mleczne nie są dobre dla ludzkiego organizmu, bazując na fakcie, że z pewnym wiekiem nie trawimy laktozy. Niestety coraz wiele osób bazując na tej informacji całkowicie ogranicza, lub całkowicie wyrzuca ze swojej diety produkty mleczne. Mam dla was przykrą informację. Jesteście w błędzie!

Dieta bez nabiałuWyrzucając nabiał z naszej diety pozbywamy się świetnego źródła minerałów i witamin, oraz co najważniejsze świetnego źródła białka. Większość badań, które rzeczywiście wykazują szkodliwość produktów mlecznych są robione na szczurach, nie na ludziach, a głównym winowajcą jest wspomniana już wcześniej laktoza. Bardzo łatwo jednak można ominąć ten problem. Coraz bardziej popularne staje się mleko bez laktozy i można je kupić w pierwszej lepszej sieciówce. Dodam, że twaróg, czy ser nie zawierają praktycznie w ogóle cukru, podobnie jak inne produkty mleczne. Czyżby to kolejna paranoja krążąca po świecie? Uważam, że tak, ponieważ skoro nie mięliśmy nigdy problemów trawiennych po takich produktach to naprawdę nie ma się czym przejmować, zwłaszcza jeżeli zależy nam na suchej masie mięśniowej, ponieważ produkty mleczne zawierają pełny zestaw aminokwasów potrzebnych do odpowiedniej regeneracji mięśni.

  1. Białka mleka

    Produkty mleczne zawierają głównie kazeinę, ale i szczątkowe ilości białek serwatkowych jednak to właśnie kazeina jest tutaj najbardziej wartościowym białkiem, co potwierdza wiele badań. Posiada lepsze właściwości anaboliczne i będąc w cyklu budowania masy mięśniowej nie powinno jej zabraknąć w naszej diecie. Wszyscy wychwalają białka serwatki, ale nie każdy wie co można osiągnąć dodając do swojej diety produkty zawierające kazeinę. Nabiał ma to do siebie, że długo się trawi, przez dużą zawartość tłuszczu, dla tego warto stosować go na śniadanie i na kolacje kiedy potrzebujemy długotrwałej dostawy białka. Najlepszym źródłem jest twaróg chudy dzięki większej zawartości białka względem węglowodanów i tłuszczu.

  2. Bakterie mlekowe

    Niezbędne do prawidłowego trawienia. Wspomagają przyswajanie mikroskładników w jelitach, dodatkowo wpływają na metabolizm oraz odporność. Najlepszym ich źródłem są maślanki, kefiry i jogurty naturalne. Taki jogurt to bardzo dobra alternatywa dla majonezu lub śmietany, warto jednak wybierać te wysoką zawartością białka i bez dodatku cukru.

  3. Wapń

    Duża ilość wapnia to kolejna cecha, która skłania nas abyśmy, częściej sięgali po produkty mleczne. Znacznie wpływa na metabolizm komórek, chroni nas od skurczu mięśni, ma pozytywne działanie na nasz układ krwionośny, poprawia odporność, działa przeciwzapalnie, przeciwobrzęgowo i co ciekawe przeciwalergicznie.

 

Nie podałem również wielu innych pozytywnych cech, które mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, choć starałem się wyczerpać maksymalnie temat.
Mam jednak nadzieję, że przekonałem Cię do korzystania z tego co daje nam natura.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *