2021 rok to koniec plastikowych naczyń

Opakowania ekologiczne do gastronomii stopniowo zyskują popularność w branży. Wiele restauracji decyduje się na opakowania biodegradowalne. Bycie eko to więc zarówno dbanie o środowisko, jak I trend. Przedsiębiorstwo używające eko akcesoriów zyskuje na wizerunku. Takie opakowania są nie tylko ekologiczne, ale i bardziej estetyczne od plastiku.

2021 – koniec z plastikowymi naczyniami

To wspaniała wiadomość dla działaczy proekologicznych i innych zwolenników dbania o naturę. W 2019 roku Parlament Europejski poparł zakaz odnoszący się do sprzedaży plastikowych naczyń jednorazowych. Chodzi o talerze, sztućce, słomki i inne wyroby gastronomiczne z plastiku, ale również plastikowe patyczki kosmetyczne, rączki do balonów i styropianowe kubeczki. Zakazem objęte będą wszystkie tworzywa sztuczne ulegające oksydegradacji. Parlament Europejski ustanowił również bardziej rygorystyczne zasady związaną z produkcją oraz recyklingiem plastiku. Komisja Europejska powołuje się m.in. na zanieczyszczenie mórz, w których 80% odpadów stanowią tworzywa sztuczne. Wiele osób miało okazję zobaczyć szokujące zdjęcia martwych zwierząt z fragmentami plastiku w ciałach.

Opakowania ekologiczne do gastronomii

Dyrektywa ta napawa optymizmem, zyska na niej całe społeczeństwo. Wprowadzenie na stałe opakowań ekologicznych do gastronomii zmniejszy ilość składowanych śmieci, ponieważ rozkładają się one znacznie szybciej niż plastik. Mogą być one wyrzucane do pojemników z odpadami bio, a nawet do kompostowników. Mniejsza ilość śmieci oznacza, oczywiście, mniejsze zanieczyszczenie środowiska. Ale to nie wszystko. Korzystanie z plastikowych naczyń może niekorzystnie odbijać się na zdrowiu człowieka. Dzięki zastosowaniu ekologicznych opakowań, minimalizowane jest ryzyko przenikania do organizmu szkodliwych substancji. Zwłaszcza że jedzenie kontaktuje się z tworzywem w towarzystwie wysokiej temperatury. Widok lekko stopionego opakowania nasuwa niemiłe skojarzenia. Znacznie bezpieczniejszym wyborem są opakowania ekologiczne do gastronomii.

Z czego produkowane są zamienniki?

Naczynia jednorazowe to już od dawna nie tylko plastik. Są wykonywane z papieru, trzciny cukrowej, drewna, liści palmowych, bambusa, a nawet otrąb pszennych. Hitem są słomki z makaronu lub ryżu. Wybór opakowań ekologicznych do gastronomii jest na tyle duży, że zadowoli każdego restauratora i klienta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *